Síguenos

Fallas

GALERÍA| Los discursos de Carmen Martín y Nerea López en el aniversario de la Unesco

Publicado

en

València está de celebración. Se cumplen cinco años desde que la fiesta de las Fallas fuera declarada Patrimonio Inmaterial de la Humanidad por la Unesco. El alcalde de València Joan Ribó y las Falleras Mayores han dirigido unos claros mensajes al mundo fallero y a los valencianos.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Fotografías: Armando Romero (JCF)

Este es el discurso íntegro de Carmen Martín, Fallera Mayor de València 2022:

Bona vesprada,

Excel·lentíssim alcalde de la ciutat de València, president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, corporació municipal, autoritats, Corts d’Honor, falleres i fallers…

Al llarg de tota la meua vida fallera, m’he creuat a molta gent que sempre m’ha fet la mateixa pregunta… Què són les Falles?

Hui, amb el valor que la nostra festa es mereix, m’agradaria compartir-ho amb vosaltres i fer-ho amb 3 paraules que, per a mi, són les més essencials..

La primera d’elles, PATRIMONI. Una paraula plena de significat, una paraula que per als valencians i valencianes i, en especial, per al món faller suposa el reconeixement a les nostres tradicions i la nostra riquesa cultural.

En 2009 una idea es va gestar entre uns pocs fallers que creien i confiaven en la força i genuïnitat de les Falles…Temps després, aquesta idea va ser recolzada, i amb molt de treball, hores de debat i esforç, es va proposar que les Falles  foren candidates al reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Fa hui 5 anys, ens arribava la gran notícia: el col·lectiu faller s’alçava, i feia tremolar a tota València per celebrar que ho havíem aconseguit…

Podríem parlar d’indumentària, de pólvora, de música, de la sàtira, de l’art efímer que envaeix cadascun dels carrers a València i a molts pobles de tota la Comunitat… d’eixe meravellós mes de març… dels casals com a llar…de com totes eixes parts de la festa, en conjunt, fan l’amalgama perfecta perquè, any rere any, torne la il·lusió i la unió per començar nou exercici faller, defensant, protegint i honrant la nostra riquesa patrimonial.

 

La segona d’estes paraules és la RESILIÈNCIA. L’hem escoltada repetides vegades al llarg dels últims dos anys, però no podem oblidar que els fallers i les falleres hem sigut resilients durant tota la nostra vida. Qualsevol comissió ha travessat per dificultats i moments crítics al llarg de la seua història, i sense pensar-se-ho dos vegades hem mirat al capdavant.

Pot ser el nom que atorgaren a la nostra ciutat fa segles “Valentia” siga, ara per ara, el millor reflex de la valentia que tenim per afrontar les adversitats i és per això, que malgrat tot, a final del mes de febrer el món faller al peu de les Torres de Serrans proclamem tots a una veu amb els nostres estàndards l’inici de les Falles.

Gràcies falleres i fallers per lluitar per la nostra festa, per fer front a qualsevol contratemps i per demostrar que la nostra festa és inclusiva i plural.

 

Per últim, la tercera paraula, és intangible, immaterial encara que tots parlem d’ella quan fem al·lusió a la nostra festa, eixa és la PASSIÓ.

Passió, descrita a la RAE com apetit o afició vehement d’alguna cosa. Però per a nosaltres, les Falles van molt més enllà. És un sentiment, una forma de viure, és eixa emoció en escoltar “ja estem en Falles”, és allò que sentim al vore el rostre de la nostra Mareta en arribar a la Plaça de la Verge i ofrenar o un 19 de març amb la cremà de la nostra falla.

En definitiva, la passió és allò que ens uneix, que ens fa grans i que fa que generació a generació, enaltim la nostra benvolguda festa.

Paraules a les que podríem afegir-ne moltes més…paraules que formen el nostre sentir i el perquè les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Ara més que mai, hem de demostrar el nostre valor, perquè nosaltres hem sigut, som i serem qui escrivim la història de les Falles. Un relat al qual li queda molt. Per això no oblideu mai que…

Visca València i Visquen les Falles.

Este es el discurso íntegro de Nerea Lóepz, Fallera Mayor Infantil de València 2022:

Bona vesprada a totes i tots,

 

Quina il-lusió poder estar hui aci en este Iloc emblemàtic que tant em fascina!

 

Vull donar-vos les gràcies per permetre’m participar en este acte tan important, la cloenda de les celebracions del cinque aniversari de la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, aixi com en la resta d’actes del cap de setmana.

 

Ara tots coneixem, encara més, la importància mundial i la riquesa cultural que tenen les nostres benvolgudes falles. Estos dies vaig visitar, amb Carmen i les Corts d’Honor, el Museu Faller i el Museu de l’Artista Faller dissabte passat.

 

Em va agradar molt poder parlar en la xarrada dedicada a la historia de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, davant gent que va impulsar i treballar tant per a poder aconseguir-ho.

 

En les falles fem cada vegada més activitats de Solidaritat, perquè ens preocupem per les persones, per això hi havia tantes fotos boniques en l’exposició de dissabte i van posar tants exemples a la xarrada que hi va haver a continuació.

 

De vesprada, ens ho vam passar molt bé visitant el taller de Cristian i Javi i per a culminar la nit de dissabte, em va fer moltíssima il·lusió, junt amb Carmen, vore el nostre primer Castell com a falleres majors acompanyades de les nostres Corts, de la mà dels germans Caballer.

 

Diumenge ens divertirem molt en el fotocall de la plaça de la Mare de Déu, amb eixe preciós mural de flors, mentres de fons veiem els balls al carrer, que gràcies a les falles cada vegada se’n fan més.

 

Ja en la ciutat de l’artista faller vam parlar de les flors i dels vestidors de la Mare de Déu, i també de la pirotècnia, on vam tindre el privilegi de poder vore de prop, i més tard encendre la metxa, d’un espectacle pirotècnic que m’han dit que es ve molt poquet últimament, l’engraellat.

 

Més tard, vam fer una visita a Mercaflor on ens van tractar genial, i clar, amb el fred que vam passar, necessitàvem el taller de la dansà on, al momentet ja vam entrar totes en calor al compàs del tabal i la dolçaina. Fins i tot les nostres famílies es van animar a ballar! Quant que ens vam divertir!

 

A més, em va agradar molt poder parlar en la xarrada dedicada a l’esforc que fan els fallers i les falleres per a la nostra festa cada any, on hi havia representants de molts pobles que sempre tenen alguna cosa diferent i especial. I vore a l’artista Drey en acció va ser espectacular.

 

Moltes gràcies a l’alcalde, a Carlos i a tota la gent de Junta pel vostre treball i per haver-me donat l’oportunitat de viure tots els actes de la celebració, junt amb Carmen i les nostres Corts d’honor, i a tots i totes gràcies per acompanyar-nos. No oblidem seguir creixent, malgrat les adversitats.

 

SOM PATRIMONI I HEM TORNAT!!

Moltes gràcies i bona nit!

 

 

Advertisement
Click para comentar

Tienes que estar registrado para comentar Acceder

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Fallas

GALERÍA| Los trajes de Maria Estela Arlandis, Fallera Mayor de Valencia 2024

Publicado

en

trajes Maria Estela Arlandis
Foto: José Espolín

Hacemos un repaso de los trajes de María Estela Arlandis como Fallera Mayor de Valencia 2024. Las mujeres que ostentan este cargo son una representación mundial de la fiesta en todos los sentidos y es por ello que cuidan con mimo cada gesto, detalle e indumentaria.

Así lo ha demostrado María Estela Arlandis, a través de los numerosos trajes que ha estrenado y lucido desde su nombramiento como Fallera Mayor de Valencia el pasado mes de octubre.

Los trajes de María Estela Arlandis Ferrando:

Madreperla

Se descubría al mundo el secreto mejor guardado y María Estela sorprendió con el Madreperla para el espolín oficial de su Exaltación como máxima representante del mundo fallero infantil y tejido por Garín.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Imágenes: JCF

Un ‘Santa Catalina’ de color castaña, el segundo traje oficial de María Estela Arlandis

El segundo traje oficial lo lucía para la exaltación de su compañera de reinado, Marina García Arribas, Fallera Mayor Infantil  de Valencia. Marián Indumentaria Valenciana ha sido la encargada de confeccionar los segundos trajes de la Fallera Mayor de Valencia y su Corte de Honor

Verde musgo para su proclamación

Este traje del siglo XVIII lo estrenó para la presentación de esbozos de la agrupación Quatre Carreres. Para ella este traje siempre ha sido muy especial porque el color verde ha sido importante en su casa. El traje de su madre era verde y el de infantil de la madre también. Cuando vio ese verde le enamoró y vio el sentido del significado del color verde y su familia.

Un traje especial para su regreso a Quatre Carreres

Un ‘guiño’ especial en cuanto a su indumentaria valenciana se refiere. Es de uno de los vestidos que lució en 2010 como Fallera Mayor Infantil de su falla y que ha querido ‘rescatar y darle una nueva forma’ para este año y acto tan simbólico.

Maria Estela Arlandis traje Lyon Quatre Carreres

Imagen: JCF/Familia Arlandis-Ferrando

El geranio ‘Imperium’

Es un dibujo de la colección privada de Eduardo Cervera, inspirado en una tela antigua que solía emplearse para ornamentación en palacios imperiales, y tejida por Vives y Marí. Una seda estrecha de damasco, con un fondo geranio tramado en hilo de seda en un verde musgo.

El Carpio de María Estela Arlandis

Eduardo Cervera, detalla sobre este traje en realidad «es una tapicería italiana de seda dado que en países como Italia o Rusia se utilizan estas sedas como alta gama de tapicerías».

Un traje que Cervera confeccionó al estilo del siglo XVIII y combinando manteletas de Hijas de Carmen Esteve, bordadas en oro viejo sobre batista de algodón.

El traje ‘Marineta’

Se trata de una seda estrecha tejida en los telares de Vives y Marí, en color ciruela, con el dibujo que lleva por nombre ‘Marineta’.

El exclusivo traje nuevo de María Estela Arlandis en ‘Una festa per a Tots’

Se trata una seda estrecha en color azul porcelana tejida en los telares de Vives y Marí. Luce un dibujo de la colección propia de Eduardo Cervera que lleva por nombre ‘Antoinette’. El dibujo está extraído de una casulla antigua, una pieza de principios del siglo XIX. Todos los colores del traje buscan realizar un engamado de colores cálidos que van desde el granate más oscuro, al salmón más clarito.

Toledo en negro

Seda negra doble de ancho, tejida por Compañía de la Seda el fondo es color negro y combinan las flores en tonos empolvados rosas y azules, como diferencia significativa han arriesgado con ramas en color marrón, normalmente se suelen elegir tonos verdes, este detalle hace destacar más el metal oro que se ha escogido.

«El Clavel», un dibujo nuevo y exclusivo para María Estela Arlandis

El tejido es un dibujo exclusivo, de la colección privada de Edu Cervera,  está sacado de una capa pluvial antigua, de finales del siglo XVIII, que ha reproducido Compañía Valenciana de la Seda en seda estrecha.

Imágenes: JCF y Toni Cortés

 

Un espectacular «San Felipe» en color petróleo

Este especial brocatel de Compañía Valenciana de la Seda, está tejido en seda estrecha,  y ha sido tintado en un color exclusivo para ella, en tono petróleo con metal champange. Para el corpiño, María Estela se ha decantado por un damasco de seda al tono del traje con un puño vuelto abotonado en metal.

Imágenes: Toni Cortés

Amarillo doré

Se trata de una seda estrecha de nombre Carpí, en color amarillo doré, con tramas de oro envejecido y colores empolvados, una tela de Compañía Valenciana de la Seda.

Imágenes: JCF y Tamayo Fotografía

Color ámbar para la inauguración de la Exposición del Ninot

La tela con la que se ha confeccionado el vestido en tono ámbar, es el dibujo L’Horta, de la colección exclusiva de su indumentarista,  Eduardo Cervera.

Imágenes: JCF y Toni Cortés

Un traje ‘Azucena’ marengo, regalo del Gremio de Sastres y Modistas a María Estela Arlandis

Se trata de un traje de valenciana de finales del s. XIX y principios del s. XX, con mangas de farol. La tela es un brocatel de seda estrecha y el dibujo “Azucena” tejido por Compañía Valenciana de la Seda.

 

 

Traje ‘Clarita’ para el 1 de Marzo

El tejido que se trata de una seda en tafetán, concretamente es el dibujo Clarita en color papaya y trama en color crudo de Compañía Valenciana de la seda.

Espolín San Rafael para la Crida de María Estela Arlandis

María Estela Arlandis ha estrenado este precioso espolín San Rafael en color garnet con 24 tramas de color y 3 metales tejido por Compañía Valencia de la seda.

 

El traje para las Fuerzas Armadas

Para esta ocasión, la Fallera Mayor depositó toda su confianza en Eduardo Cervera, eligiendo un dibujo de su colección privada, en concreto el dibujo «Gran Gala» en azul infante, tejido en seda estrecha por Vives i Marí.

María Estela Arlandis en el Día de la Mujer

El tejido es  de sedica en color arena y para el el colorido se ha seleccionado en tonos rosas, que representa la floración y el renacer de todas esas mujeres que florecen  día a día, que son trabajadoras y luchan por salir adelante de manera independiente.

El nombre de este dibujo en homenaje a la madre de María Estela, bautizando con su apellido «Ferrando», en honor a Inma.

Quien conoce a Inma la definen como una mujer admirable por ser trabajadora, una madre dedicada en cuerpo y alma a sus hijos,  y una luchadora por su vida y en salir adelante en momentos difíciles que le puso la vida, pero que Inma pudo en aquel 2013 con todo ello.

Imágenes: JCF

Azul Atlantis

Traje de @eduardo_cervera.v con un dibujo de nombre “El Fallero”  En seda 100% color Atlántis. Dibujo sacado de una casulla antigua del siglo XIX.

Imágen: Boro Peiró

Continuar leyendo