Síguenos

Fallas

El discurso de la Crida de las Falleras Mayores de Valencia 2024

Publicado

en

discurso Crida Falleras Mayores Valencia 2024

La Crida de este 2024 será recordada, no solo por su suspensión por el trágico incendio de Campanar, también por los parones, nunca vistos, por el incendio de una palmera junto a la antigua Casa de los Caramelos, y porque es la primera vez que el discurso de la Crida de las Falleras Mayores de Valencia 2024 se hace conjunto.

El discurso íntegro de la Crida de las Falleras Mayores de Valencia 2024

Valencians i valencianes Falleres i Fallers

Gent de tot el món,

 

Ací, baix la llum d’eixa lluna que ens il·lumina quan el mes de febrer s’apaga, ressona la veu que desperta València.

 

Una València solidària, unida, una València que hui, més que mai, només vol que les úniques flames presents als nostres barris siguen les d’una falla el dia de la Cremà… Una València agraïda a tots aquells que ens cuiden i ens protegeixen.

 

I ací, sobre les pedres que escriuen la nostra història, a les portes que obrin el cor d’una ciutat, portant els estendards que criden d’on venim i qui som, venim a dir que s’apropa la primavera, torna la llum, s’il·lumina la ciutat que encén la flama eterna, la de les FALLES.

 

Les Falles, que com una seda valenciana va teixint tan inestimable ruta en un recorregut de quatre estacions, les que ens marquen els pilars fonamentals de la festa:

 

La càlida llum estival és la pirotècnia que amb la seua partitura, plena de resplendor i color, crea un jardí efímer que engalana València i els seus pobles. I ho fa al so del tabal i la dolçaina, les bandes de música, la poesia festiva i la dolça parla valenciana.

 

Les últimes lluentors del sol a la tardor són els metalls de les nostres teles, de la nostra orfebreria, de la nostra indumentària. Eixa que ens distingeix i portem amb orgull.

 

En un hivern en el qual la llavor es gesta en els tallers dels nostres artistes, els modeladors de somnis. Ells són els que donen forma al sentir de la nostra festa, amb un llenguatge únic en el món. Una llavor que compartim amb qui arriba perquè brolle cada març, com les flors que deixem baix el mant de qui afectuosament ens protegeix i baix l’atenta mirada del nostre estimat Sant Josep.

 

I així arribem a la primavera, la que construeix cada comissió al cors dels casals, dels carrers, de les cases, en la proximitat de qui arriba, en la distància de qui les enyora des de lluny i des de l’amor dels nostres majors.

Ells, que a través dels seus ulls hem heretat les tradicions, que de les seues mans hem rebut el seu llegat. Ells són el nostre vertader Patrimoni i nosaltres som el seu millor reflex.

 

Sempre que s’escolte un pasdoble, sempre que s’òbriga la porta d’un casal, sempre que es plante una falla, la seua memòria serà eterna.

 

Una memòria que hereten els nostres menuts, el present i futur de la nostra festa….

Marina García, Fallera Mayor Infantil

XIQUETS I XIQUETES…

 

Ens hem reunit ací, a estes torres que foren portes de la ciutat per a obrir hui les dels nostres cors i així, mostrar al món sencer, allò que sabem fer els més menuts de la nostra terra,

compartir que venen dies carregats d’alegria, de bondat, de festa, de PAU i d’AMOR!

 

Per a qui diu que som el futur, els mostrarem que som el present, I que volem ser part d’una festa que està més viva que mai,

que cuida i respecta els vells costums i tradicions, però que també sap donar pas a les més noves.

 

Per això, volem fer un pacte amb els nostres majors,

i mostrar el nostre ferm compromís de donar continuïtat a aquesta meravellosa festa que ens han oferit.

i així, junts, aconseguir

que no quede ningú sense saber… QUÈ VOL DIR SER FALLER…

NI COM BATEGA EL COR… D’UNA FALLERA!!

 

Els més menuts estem preparats!

Perquè si cal celebrar… volem fer-ho sense sostre, convidant a tots i a totes a vindre amb nosaltres, perquè les Falles i València així ho mereixen!

Perquè tots junts, aconseguirem, un any més, FER FALLA!

 

I amb eixe sentiment, cal enaltir la solidaritat i germanor infinita que ha mostrat València cap al meu barri. Hui, més que mai, portem Campanar al cor.

 

En el meu nom i en el de la meua Cort d’Honor volem agrair a totes les comissions i en especial, als nostres infantils. per ser el motor que mou cada falla,

i perquè sabem que omplireu els carrers de color, de llum, de tradició, de cultura i de diversió…

 

Perquè hui, comissions infantils, vull ser per a vosaltres el tro d’avís

que anuncia que s’acosta la nostra festa…

 

FALLERETS I FALLERETES

Prepareu-vos perquè ARA SÍ… I ACÍ… COMENÇA TOT!! Que no quede un racó on no s’escolte el nostre crit…

CRIDEU AMB NOSALTRES PER A CONTINUAR TEIXINT LA MILLOR FESTA DEL MÓN….

LES FALLES!!

María Estela Arlandis, Fallera Mayor de Valencia 2024

Un teixit on també estem nosaltres, la meua Cort d’Honor i jo. Cada pas que donem, cada somriure, cada mirada, és la de cada faller i fallera de les nostres 384 comissions… Perquè vosaltres sou el nostre alé, sou el nostre orgull.

 

Enguany, a més, mirem cap al futur des de la ciutat del blau etern com a Capital Verda Europea. La ciutat de les palmeres, dels jardins de murta, de roses, i de la flor del taronger. La ciutat banyada pel Mediterrani, pel Túria, l’Albufera i l’horta valenciana. La ciutat hospitalària i cosmopolita, responsable i tolerant, eixa que vol convidar a totes i tots a conéixer la millor festa del món, les Falles!

 

Vos convide a obrir de bat a bat les portes dels nostres casals, a compartir la germanor fallera amb els vostres amics, amb els vostres veïns, amb tot aquell que vulga conéixer la nostra festa, perquè la màgia de les Falles fa que ens trobem persones que passen de ser desconegudes a persones que es queden en el més profund dels nostres cors.

 

Vos convide a omplir d’art els carrers, de sàtira i alegria, inundem de llum el cel en una festa que no té sostre, perquè ja és Patrimoni de tot el món.

 

Scoprire, entdecken, découvrir, 发现 ( Faxién), juhu ( yuju ), discover the most beautiful festival in the world, LAS FALLAS!

 

Com deia el nostre poeta Ausiàs March, ‘trobàreu clar que us amaré sense fi’… Falleres i fallers, amem tant la nostra festa perquè mai conega fi.

 

Al cel els vostres estendards, la vostra senya d’identitat, la que vos fa únics i irrepetibles, però que al seu torn, ens convida a agafar la mà del faller del costat per una mateixa raó…

 

Cridar al món sencer que el nostre moment ha arribat Cridar al món sencer que JA ESTEM EN FALLES!!

Visca València i visquen les Falles!

Toda la información de Fallas Valencia 2024 en Official Press

Consulta en nuestra página toda la información de las Fallas 2024 como el programa completo de actos de las Fallas, las novedades, horarios, indumentaria, peinados, el tiempo que hará y los horarios de la Ofrenda de Fallas, el directo de mascletaes y castillos.

Advertisement
Click para comentar

Tienes que estar registrado para comentar Acceder

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Fallas

Fallece Carmen Bueso, alma de «Flor» y referente histórico de la indumentaria valenciana

Publicado

en

Fallece Carmen Bueso
Carmen Bueso

La indumentarista que marcó una época deja un legado imborrable en el arte de vestir a las falleras mayores y cortes de honor de València

VALÈNCIA, 29 MARZO 2025 – La indumentaria tradicional valenciana está de luto. Carmen Bueso, conocida por todos como Carmen “Flor”, ha fallecido dejando un vacío imposible de llenar en el corazón de las Fallas. Su nombre ha estado unido durante décadas a la elegancia, la excelencia artesanal y el profundo respeto por la tradición. Con su partida, València pierde a una de las figuras más queridas y relevantes del mundo fallero.

Aunque recientemente se había jubilado tras cerrar su tienda de la calle Conde Altea, su legado sigue vivo en cientos de trajes que continúan desfilando por la ciudad cada mes de marzo. Su marca, “Flor. Carmen Bueso”, fue sinónimo de calidad, estilo y cariño por los detalles.

De una paquetería de barrio a vestir a las falleras mayores de València

El germen de su trayectoria profesional nació en la Paquetería Flor, un pequeño comercio junto al Mercado de Colón gestionado por la familia de su esposo, Manuel Flor. En su acogedora esquina de Conde Salvatierra, Carmen comenzó haciendo composturas y arreglos, hasta que un día decidió ir más allá: empezó a confeccionar trajes a medida con un pequeño equipo en Benimàmet, mucho antes de que el concepto de “tienda de indumentaria fallera” estuviese consolidado.

Su trabajo pronto se hizo conocido entre clientas exigentes del Pla del Remei y la Gran Vía, y su habilidad con el hilo y la aguja la catapultó a lo más alto del sector.

El espolín «Soto» y un momento para la historia

Uno de los momentos más emblemáticos de su carrera llegó en 1999, cuando su sobrina, Lola Flor Bustos, fue proclamada fallera mayor de València del año 2000. Fue Carmen quien la vistió de arriba a abajo, confeccionando con su equipo en Benimàmet el histórico espolín “Soto” de color paja, tejido por Garín. Fue, además, el último traje de exaltación no entregado por el Ayuntamiento, en una época en la que las falleras mayores aún vestían trajes confeccionados por familiares o indumentaristas de confianza.

Ese momento marcó el paso de Carmen Bueso de modista a icono.

Lola Flor

El salto a su tienda en Conde Altea y una clientela de élite fallera

Con el nuevo milenio, Carmen decidió dar un paso más y abrir su propia tienda bajo su nombre: “Flor. Carmen Bueso”. Durante más de dos décadas, este espacio fue referente indiscutible en el sector de la indumentaria valenciana, por donde pasaron falleras mayores como Sara Martín, Lucía Gil, Gloria Martínez, Marta Reglero, Nela Ayora o Inmaculada Asensi, así como decenas de componentes de las cortes de honor.

Incluso fue pionera en diseñar los primeros justillos para la “dansà” en el año 2008, cuando esa prenda no era aún habitual.

La tradición familiar también continuó con las nuevas generaciones: su sobrina nieta, Lola López Flor, hija de la fallera mayor del año 2000, fue componentede la corte de honor infantil de 2024. Un legado que se ha transmitido con orgullo y pasión.

Una jubilación que no pudo disfrutar

En 2024, Carmen bajó la persiana de su tienda con la satisfacción del deber cumplido. Se retiraba para disfrutar de una merecida jubilación, traspasando el negocio y cerrando un capítulo brillante de su vida. Lamentablemente, su fallecimiento prematuro ha impedido que disfrute plenamente de esa nueva etapa.

GALERÍA| La espectacular indumentaria de los hijos de Lola Flor

Reconocimiento en vida: premio Joia del Gremio de Sastres y Modistas

En junio de 2023, Carmen Bueso recibió uno de los galardones más emotivos: el premio Joia del Gremio de Sastres y Modistas de la Comunitat Valenciana, en reconocimiento a una vida entera dedicada al arte textil.

“Nunca hubiera imaginado un final así a mi trayectoria profesional, rodeada de tanta gente que quiero, de personas maravillosas que me he encontrado a lo largo de este camino”, escribió entonces, visiblemente emocionada por el homenaje.

Un legado que se viste, no se olvida

A diferencia de otras disciplinas efímeras de la fiesta, como la pirotecnia o la creación de monumentos falleros, el arte de la indumentaria permanece. Los trajes de valenciana confeccionados por Carmen seguirán vivos en cada desfile, cada exaltación y cada “mascletà”, recordándonos que fue ella quien los hizo posibles.

Cada vez que uno de sus espolines salga del armario, alguien recordará: «Esto es un Flor».

Puedes seguir toda la actualidad visitando Official Press o en nuestras redes sociales: Facebook, Twitter o Instagram y también puedes suscribirte a nuestro canal de WhatsApp.

Continuar leyendo