Fallas

Así fue el reivindicativo discurso de despedida de Daniela Gómez y Rocío Gil del mundo fallero

La Gala de Elección de las Cortes de Honor y Falleras Mayores de València tiene dos partes bien diferenciadas. Por un lado, sirve para el desfile y disfrute de cada una de las candidatas ante el público, familiares, falleros y amigos allí presentes, también sirve para que las hasta ahora ‘reinas’ de la fiesta se despidan oficialmente del mundo fallero.

En esta edición ha empezado con las 26 componentes de las Cortes de Honor 2018 quienes han desfilado por última vez al ritmo de la Suite ‘Corte de Honor’, compuesta por el maestro Francisco Grau Vergara en 2003. Tras ellas, llegaba el momento de Daniela Gómez de los Ángeles y Rocío Gil Uncio, que eran recibidas con el público puesto en pie.

Ambas, protagonizaron un original, emocionado y breve discurso, alejado de los convencionalismos de años anteriores, en el que su parlamento se alargaba en el tiempo. Y es que las máximas representantes de la fiesta son conscientes de que los allí presentes: público y candidatas esperan el momento ‘clave’ que se da cuando Ramón Estellés, Secretario de Junta Central Fallera (JCF), lee el fallo del jurado con las 26 elegidas. Por eso, Rocío y Daniela apostaron por un discurso cargado de contenido. Por un lado, Daniela Gómez repasaba y nombraba a todos los sectores de la ciudad de València, llevándose la ovación de la Fonteta, recordaba su ya histórico mensaje de la Crida en el que nos dejó que ‘las Fallas son la mejor extraescolar’ y aludiendo al lema de su falla sobre el ‘Xicotet Príncep’ dejó la reivindicación de tener en un futuro a un presidente infantil. Una intervención impecable con una Daniela muy emocionada desde que llegó a Fonteta.

Rocío Gil lanzó un discurso cargado de contenido y mensajes. Habló por primera vez, sin hacer referencia directa, a la enfermedad de su padre ‘la vida te golpea, la vida no entiende de fallas’, y agradeció la fuerza que ha recibido del mundo fallero en esos duros momentos. Pero otro de los momentos de la intervención de la Fallera Mayor de València fue el que hizo referencia a su Corte de Honor ‘mujeres que os han representado con una profesionalidad exquisita’. Y a las candidatas, siguiendo también el hilo de su discurso en la Crida,  las emplazó a coger el testigo de un momento histórico ‘en el que la mujer tiene mucho que hacer y que decir’, así como que ‘aprovechad esta revolución de la mujer en la sociedad para seguir defendiendo este momento con orgullo y responsabilidad’. Un mensaje que, sin duda, marcará.

También cargado de sentimiento fue el mensaje de Rocío al concejal Pere Fuset al que dirigió unas palabras de cariño y agradecimiento absoluto ‘gracias por cuidarme, por ser tan buena gente y tan buen fallero’.

Palabras de agradecimiento y despedida al mundo fallero que Daniela y Rocío intentaron reducir en tiempo y la Fonteta se emocionó con ellas.

Este es el discurso íntegro de despedida de las Falleras Mayores de València 2018:

1).- INTRODUCCIÓ.

ROCÍO:
Benvolguts fallers. Ja vos anuncíem que anem a ser molt breus, així que vos demanem que sigau amb nosaltres. Tenim clar que hui el protagonisme es per a totes elles.
2).- MON FALLER.

DANIELA:
“Me pregunte si les estreles s’allumenen en el fí de que algún día, cada ú puga trovar la seua” Món faller, hui tinc l’oportunitat de dirigir-me en tot el meu cor a vosatros, ELS FALLERS. Des de el sector de Benimàmet-Burjassot Beniferri fins als fallers de Poblats del Sud, donar-vos les gràcies als de Jesús i Patraix fins als fallers que pertanyen als Camins al Grau, perque cada ú de vosatros ha escrit les fulles d’un conte maravellós plé de sentiment i carinyo, un conte que he pogut viure junt a les meues companyeres de la Cort d`Hornor i que mai oblidarem perque com dia nostre Chicotet Príncep : “Només en el cor se pot vore bé, lo essencial és invisible als ulls”. La Falla, l’element principal pel que gira tota la festa mos ha ensenyat a saber que “ lo que fà important a la teua rosa, és el temps que has passat en ella”, i enguany nos haveu fet partícips de vostres actes més importants, compartint presentacions, aniversaris i actes culturals, per tot este temps vixcut en nosatres, gràcies. Gràcies per vostre afecte fallers de
Mislata i Algirós, per tants aplaudiments rebuts gràcies Benicalap-Campanar i per obrir-nos les portes de vostres Casals, gràcies fallers de Malvarrosa-Cabanyal-Beteró. Rialles, Flors, Cançons, Balls… per cada paraula dita per a exaltar-nos gràcies fallers del Plà del Remei-Gran Via, per allumernar-nos fins a les estreles gràcies fallers de Russafa i per cada vegada que vos heu possat en peu, gràcies fallers del Pilar-Sant Francesc.

ROCÍO:

Després d’un any de relació amb vosaltres, em sent amb la suficient confiança per a fer-vos una confessió: com en qualsevol relació el support de la teua parella és fonamental. Perqué pots estar en el teu millor moment i de sobte la vida te colpeja, perquè la vida no entenc de falles i en eixos moments, vosaltres heu fet que puguera alçar el cap, mirar-vos als ulls i somriure. Perquè cadascú té una percepció de la relació i jo, vos he de dir, que he sigut molt feliç amb vosaltres, per això m’agradaría que em recordareu com una persona que vos ha necesitat, que ha volgut estar al vostre costat, tocar-vos, abraçar-vos., perquè m’he emocionat amb vosaltres, i tambe he riscut i he plorat amb vosaltres. No deixeu mai de voler a esta festa, perquè no vos imagineu el que sou capaços de donar.

3).- CORTE DE HONOR.

DANIELA:
Dia el Chicotet Princep que “Totes les persones grans han començant sent chiquets”, i açí teniu a dotze chiquetes que han demostrat lo que serán en un futur, eixemple de grans i compromesses falleres que han segut orgull de tots i han aportat lo millor de cada una ad este conte. Per aixó, done les gràcies als fallers de Quatre Carreres per l’espontaneïtat i gràcia de Alba, per l’elegància i sinceritat del fallers de la Roqueta-Arrancapins representats en Vega, la dolçor i felicitat de Nekal portada des de Quart de Poblet-Xirivella, el caràcter i encant de María propi dels fallers del Canyamelar-Grau-Natzaret, de la Saidia hem vixcut l’alegria i inocència de Marta així com la generositat i tradició de Lola. Gràcies fallers de l’Olivereta per la complicitat i l’amor de Marina, aixina com l’amabilitat i les rialles de Aitana Gómez representant als fallers de Plà del Reial-Benimaclet. Gràcies per l’ilusió i afecte de Paula així com del carinyo i la confiança de Aitana Piquero representant a tots els fallers de la Creu Cuberta. El treball i autenticitat del fallers del Carme ho ha transmet Daniela Esteve i la responsabilitat i saber estar de Blanca ha representat a tots els fallers de Rascanya.

ROCÍO:
Jo ara vullc fer-vos una pregunta: ¿Com és possible no poder viure sense unes persones que coneixes només un any? Ja vos imagineu de qui vos parle… D’elles, de Encara que ja vos he dit el que pense en moltes ocassions, vullc que tota la nostra gent sàpiga la Cort que ha tingut: 12 dònes que amb la seua entrega i passió per les falles vos han representat amb una professionalitat exquisita. Podeu sentir-vos molt orgullosos del seu paper en esta festa. Perquè heu sigut les meues mans i els meus peus. M’heu entregat la vostra amistat més sincera, les mirades més complices. Gràcies per cuidar-me i per haver-me donat tant. Jo, també he intentat donar-vos el millor de mí cada día, estar sempre al vostre costat, mimarvos, perqué l’amor que una FMV té per la seua Cort d’Honor és etern. Començares sent el meu president i t’has convertit en un gran amic. Has estat al meu costat sempre, m’has agafat de la ma, m’has abraçat quan ho he necessitat. Gràcies per voler-me i cuidar-me, per ser tan bona gent i tan bon faller. Gràcies, Pere, a tu i al teu equip que forma JCF.

4).- FALLERES MAJORS.

DANIELA:
“Si vas a vindre per eixemple a les quatre de la vesprada, des de les tres yo començaria a ser feliç” Rocio has segut una part fonamental d’este conte i juntes hem vixcut momets imborrables, gojant del carinyo del món faller i de tots els valencians, aixina com de les nostres festes germanes de Castelló i Alacant. M’has ensenyat la devoció i el sentir lluitador dels fallers de la Seu-La Xerea- Mercat que han tornat a viure la màgia de tindre una gran Fallera Major de Valéncia, i junt a la teua Cort d’Honor heu segut l’espill perfecte de dones valencianes i falleres.

ROCIO:
La meua xiqueta hem vivit moments màgics juntes, i que mai oblidarem. M’he sentit orgullosa de tu cada minut, amb cadascú dels teus pasos, amb cadascuna de les teues paraules. Paraules que ens han arribat al cor a tots I que han passat a la història. Tu, junt a la teua cort d’honor m’heu furtat el cor per a sempre. I mes Daniela, de seguro que mai oblidarem tot el què hem viscut amb les màximes representats de les nostres festes veïnes, elles son les nostres amigues, Bellea del Foc d’Alacant Sofia Escoda i Aleida Gonzalez; Reines de les Festes de la Madalena Carla Bernat i Natalia Palacio.

DANIELA:
“Se deu demanar a cada qual lo que está al seu alcanç realisar”, Si hi ha un sector faller que confià en mi des de el primer moment donant-me l’oportunitat de representar-los i viure este conte, son els fallers i falleres de Botànic-La Pechina. Gràcies per tot el soport i per haver-me emocionat cada volta que mos trobavem. Vos porte en lo cor. “No era més que una falla semblant a cent mil atres, pero era la meua i aixó la fà única en el món” El conte s’acaba i toca tornar a la Comissió que m’ha vist nàixer i m’ha fet ser la fallera que soc, on tinc a la meua família i la que m’ha ensenyat que Ser Faller és la Millor Extraescolar, torne a la Falla Santa Maria Micaela – Martí l’humà. Gràcies Micaelos per viure en mí este conte en els millors dels somriures, i tan sols desige que estigau orgullosos de mí. Per ser únics i per ser els millors, Vos vullc.

5).- CANDIDATES.

ROCÍO:
Candidates a FMV, vos demane que ameu al mon faller tant com ho he fet jo, perquè si el que esteu vivint hui és màgic, no vos podeu imaginar el que teniu per davant. És increible el que tota esta gent es capaç de donar. El seu respecte per la dona fallera no té limits. Per això es tant important el vostre paper. Mai en esta societat les dones hem tingut tant a dir i a aportar. Aprofiteu eixa revolució per a seguir demostrant que les dones hem de liderar esta epoca. Tenim la sort de formar part d’un colectiu únic en el mon i importantissim per a esta ciutat, teniu en les vostres mans la oportunitat de defensar-lo amb orgull i responsabilitat.

DANIELA:
“No es pot renunciar a tots els teus somis soles perque ú d’ells no es complí”, candidates a Fallera Major Infantil de Valéncia recordeu que si no sou triades teniu la condició més important de totes, la de ser Faller, eixa que te dona l’oportunitat de escriure fulles i fulles de contes maravellosos, i per que no algún dia hi haja de veritat un chicotet príncep que també nos represente com a chiquets fallers.

6).- COMIAT

DANIELA:
Cort d’Honor de la Fallera Major Infantil de Valéncia 2018, ha aplegat l’hora de finalisar nostre conte, aixó sí, sent felices i falleres per a sempre!

ROCÍO:
L’esència de les Falles és efímera i encara que el meu matrimoni amb esta festa no s’acabarà mai, jo torne a la meua falla, a la Plaça de la Merced, al meu sector la Seu-XereaMercat, però jo sempre estaré a la vostra disposició. La lliçó de vida que he aprés gràcies als fallers, l’aplicaré en el meu día a día perquè treballar per esta festa…. és un regal que ens han fet als valencians i a les valencianes i ho hem d’aprofitar. Falleres i fallers, vos promet estar sempre què em necessiteu. Vos estime, per sempre.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Tags

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Close
A %d blogueros les gusta esto: