Síguenos

Fallas

GALERÍA| Los discursos de Carmen Martín y Nerea López en el aniversario de la Unesco

Publicado

en

València está de celebración. Se cumplen cinco años desde que la fiesta de las Fallas fuera declarada Patrimonio Inmaterial de la Humanidad por la Unesco. El alcalde de València Joan Ribó y las Falleras Mayores han dirigido unos claros mensajes al mundo fallero y a los valencianos.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Fotografías: Armando Romero (JCF)

Este es el discurso íntegro de Carmen Martín, Fallera Mayor de València 2022:

Bona vesprada,

Excel·lentíssim alcalde de la ciutat de València, president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, corporació municipal, autoritats, Corts d’Honor, falleres i fallers…

Al llarg de tota la meua vida fallera, m’he creuat a molta gent que sempre m’ha fet la mateixa pregunta… Què són les Falles?

Hui, amb el valor que la nostra festa es mereix, m’agradaria compartir-ho amb vosaltres i fer-ho amb 3 paraules que, per a mi, són les més essencials..

La primera d’elles, PATRIMONI. Una paraula plena de significat, una paraula que per als valencians i valencianes i, en especial, per al món faller suposa el reconeixement a les nostres tradicions i la nostra riquesa cultural.

En 2009 una idea es va gestar entre uns pocs fallers que creien i confiaven en la força i genuïnitat de les Falles…Temps després, aquesta idea va ser recolzada, i amb molt de treball, hores de debat i esforç, es va proposar que les Falles  foren candidates al reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Fa hui 5 anys, ens arribava la gran notícia: el col·lectiu faller s’alçava, i feia tremolar a tota València per celebrar que ho havíem aconseguit…

Podríem parlar d’indumentària, de pólvora, de música, de la sàtira, de l’art efímer que envaeix cadascun dels carrers a València i a molts pobles de tota la Comunitat… d’eixe meravellós mes de març… dels casals com a llar…de com totes eixes parts de la festa, en conjunt, fan l’amalgama perfecta perquè, any rere any, torne la il·lusió i la unió per començar nou exercici faller, defensant, protegint i honrant la nostra riquesa patrimonial.

 

La segona d’estes paraules és la RESILIÈNCIA. L’hem escoltada repetides vegades al llarg dels últims dos anys, però no podem oblidar que els fallers i les falleres hem sigut resilients durant tota la nostra vida. Qualsevol comissió ha travessat per dificultats i moments crítics al llarg de la seua història, i sense pensar-se-ho dos vegades hem mirat al capdavant.

Pot ser el nom que atorgaren a la nostra ciutat fa segles “Valentia” siga, ara per ara, el millor reflex de la valentia que tenim per afrontar les adversitats i és per això, que malgrat tot, a final del mes de febrer el món faller al peu de les Torres de Serrans proclamem tots a una veu amb els nostres estàndards l’inici de les Falles.

Gràcies falleres i fallers per lluitar per la nostra festa, per fer front a qualsevol contratemps i per demostrar que la nostra festa és inclusiva i plural.

 

Per últim, la tercera paraula, és intangible, immaterial encara que tots parlem d’ella quan fem al·lusió a la nostra festa, eixa és la PASSIÓ.

Passió, descrita a la RAE com apetit o afició vehement d’alguna cosa. Però per a nosaltres, les Falles van molt més enllà. És un sentiment, una forma de viure, és eixa emoció en escoltar “ja estem en Falles”, és allò que sentim al vore el rostre de la nostra Mareta en arribar a la Plaça de la Verge i ofrenar o un 19 de març amb la cremà de la nostra falla.

En definitiva, la passió és allò que ens uneix, que ens fa grans i que fa que generació a generació, enaltim la nostra benvolguda festa.

Paraules a les que podríem afegir-ne moltes més…paraules que formen el nostre sentir i el perquè les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Ara més que mai, hem de demostrar el nostre valor, perquè nosaltres hem sigut, som i serem qui escrivim la història de les Falles. Un relat al qual li queda molt. Per això no oblideu mai que…

Visca València i Visquen les Falles.

Este es el discurso íntegro de Nerea Lóepz, Fallera Mayor Infantil de València 2022:

Bona vesprada a totes i tots,

 

Quina il-lusió poder estar hui aci en este Iloc emblemàtic que tant em fascina!

 

Vull donar-vos les gràcies per permetre’m participar en este acte tan important, la cloenda de les celebracions del cinque aniversari de la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, aixi com en la resta d’actes del cap de setmana.

 

Ara tots coneixem, encara més, la importància mundial i la riquesa cultural que tenen les nostres benvolgudes falles. Estos dies vaig visitar, amb Carmen i les Corts d’Honor, el Museu Faller i el Museu de l’Artista Faller dissabte passat.

 

Em va agradar molt poder parlar en la xarrada dedicada a la historia de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, davant gent que va impulsar i treballar tant per a poder aconseguir-ho.

 

En les falles fem cada vegada més activitats de Solidaritat, perquè ens preocupem per les persones, per això hi havia tantes fotos boniques en l’exposició de dissabte i van posar tants exemples a la xarrada que hi va haver a continuació.

 

De vesprada, ens ho vam passar molt bé visitant el taller de Cristian i Javi i per a culminar la nit de dissabte, em va fer moltíssima il·lusió, junt amb Carmen, vore el nostre primer Castell com a falleres majors acompanyades de les nostres Corts, de la mà dels germans Caballer.

 

Diumenge ens divertirem molt en el fotocall de la plaça de la Mare de Déu, amb eixe preciós mural de flors, mentres de fons veiem els balls al carrer, que gràcies a les falles cada vegada se’n fan més.

 

Ja en la ciutat de l’artista faller vam parlar de les flors i dels vestidors de la Mare de Déu, i també de la pirotècnia, on vam tindre el privilegi de poder vore de prop, i més tard encendre la metxa, d’un espectacle pirotècnic que m’han dit que es ve molt poquet últimament, l’engraellat.

 

Més tard, vam fer una visita a Mercaflor on ens van tractar genial, i clar, amb el fred que vam passar, necessitàvem el taller de la dansà on, al momentet ja vam entrar totes en calor al compàs del tabal i la dolçaina. Fins i tot les nostres famílies es van animar a ballar! Quant que ens vam divertir!

 

A més, em va agradar molt poder parlar en la xarrada dedicada a l’esforc que fan els fallers i les falleres per a la nostra festa cada any, on hi havia representants de molts pobles que sempre tenen alguna cosa diferent i especial. I vore a l’artista Drey en acció va ser espectacular.

 

Moltes gràcies a l’alcalde, a Carlos i a tota la gent de Junta pel vostre treball i per haver-me donat l’oportunitat de viure tots els actes de la celebració, junt amb Carmen i les nostres Corts d’honor, i a tots i totes gràcies per acompanyar-nos. No oblidem seguir creixent, malgrat les adversitats.

 

SOM PATRIMONI I HEM TORNAT!!

Moltes gràcies i bona nit!

 

 

Fallas

GALERÍA| La festividad de San Vicente Mártir, patrono de Valencia, en imágenes de Toni Cortés

Publicado

en

festividad de San Vicente Mártir patrono de Valencia
Foto: Toni Cortés

La Catedral acoge este sábado la celebración de la solemnidad de san Vicente Mártir, patrono de Valencia

La Catedral de Valencia acogerá este sábado, 22 de enero, la celebración de la misa de pontifical y la procesión que tendrán lugar con motivo de la solemnidad de san Vicente Mártir, patrono de Valencia.

A través de las imágenes del fotógrafo valenciano Antonio Cortés Latre recorremos su historia por la ciudad de València y las mejores imágenes de su festividad de la que siempre forman parte las Falleras Mayores de València.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Fotos: Toni Cortés

A través de la cámara de Cortés recorremos los lugares referentes a su martirio en València y las reliquias refentes a San Vicente Mártir:

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

La fiesta de san Vicente Mártir dará comienzo este sábado en la Catedral a las 9:30 horas con el rezo de Laudes, seguido por la misa de pontifical, a las 10 horas, que será retransmitida en streaming a través del canal Youtube de la Seo, indican desde el Cabildo.

La misa será concelebrada por el Cabildo Catedralicio, miembros del Consejo Episcopal y sacerdotes de parroquias vinculadas a san Vicente Mártir y también participará un grupo de diáconos, tanto transitorios como permanentes, “que tienen en san Vicente Mártir un referente ejemplar de la diaconía”.

Recorrido modificado de la procesión de san Vicente Mártir

Después de la misa se celebrará la tradicional procesión con la imagen de san Vicente Mártir cuyo recorrido ha sido modificado este año a causa de las obras en la Plaza de la Reina. De esta forma, la procesión saldrá por la puerta románica de la Seo y recorrerá las calles Avellanas -estación en la capilla-cárcel de san Vicente Mártir-, Mar, Trinquete de Caballeros, Palau -estación en la capilla-cárcel de L´Almoina- hasta finalizar de nuevo en la Catedral.

En la celebración de la fiesta de san Vicente Mártir tomarán parte representantes de instituciones civiles y militares, junto con las autoridades de la Universidad Católica de Valencia “San Vicente Mártir” (UCV).

Continuar leyendo